Web de l'Associació de Veïns i Veïnes de Peramàs-Esmandies

 

1976

Amb el crit de “ SALVEM LES ESMANDIES, ENCARA HI SOM A TEMPS!” neix el nucli impulsor de l’Associació de Veïns de Peramàs–Esmandies.

1977

Primera assemblea general de barri.

El mes de gener la Comissió Gestora de l’AV, acabada de crear, fa una Crida demanant “la unió de tots per fer un veïnat ben atès” . S’obre un procés constituent participatiu. Tothom es convocat a fer arribar suggeriments i a apuntar-se a l’associació mitjançant les bústies instal·lades als bars “Caballo Blanco” i “Peramàs”.

La gestora respon a diverses qüestions plantejades: el disseny de la nova plaça Catalunya, el subministrament d’aigua al blocs “Margrau” i la reivindicació de bústies, d’enllumenat, de neteja de jardins i solars…

El 28 de març de 1977 té lloc la primera assemblea general de barri a l’Escola “Miquel Biada”.

1979

Fundació de l’Associació de Veïns.

El 31 de maig es constitueix formalment l’Associació de Veïns de Peramàs-Esmandies. L’Assemblea General de Socis aprova l’acta fundacional i els estatuts.

El 3 de juliol el Govern Civil comunica a Antoni Cot, representant de l’AV, la inscripció en el Registre Provincial.

1980

L’Associació de Veïns i l’Ajuntament de Mataró elaboren diversos projectes per Les Esmandies. Tothom tenia clar que s’havia de destinar a finalitats cíviques i culturals. Així ho testimonia el cartell que l’ajuntament va instal·lar a l’entrada de la finca.

1981

Els primers intents de convertir Les Esmandies en Casa de Cultura amb una biblioteca es desdibuixen fins a frustrar-se.

Paral·lelament, el moviment veïnal viu moments de crisi. L’AV de Peramàs–Esmandies entra també en una fase d’ensopiment. Només resta un nucli de gent que, com a comissió, continua organitzant les Festes del Barri cada any per Sant Joan.

1993

L’Associació de Veïns reneix.

El mes d’abril, un grup de veïnes i veïns es troben al Bar 80 per reorganitzar l’associació.

El novembre d’aquell any, es reuneix una Assemblea General Extraordinària de l’AV que elegeix nova Junta Directiva i acorda integrar-se a la FAVM . Presideix l’entitat la Carme Iglesias.

1997

El mes de gener, 20 anys després de la primera Crida , l’Assemblea General de l’AV modifica els vells estatuts i aprova un Programa d’Actuació que, a banda de les reivindicacions i de les festes, posa l’accent en l’oferta d’activitats - com ara els Tallers Veïnals i els concerts dels diumenges – així com la creació de serveis, el primer dels quals és l’Assistència Jurídica.

Es crea la secció coral de l’AV i també la comissió mixta amb els comerços del barri, la qual s’encarrega d’il·luminar els carrers per les festes nadalenques.

2000

Assemblea General el mes de març amb renovació quasi total de la Junta Directiva.

Comença un nou període amb l’equip que presideix en Pep Sivilla.

Els Tallers Veïnals es consoliden i s’amplien, es crea el Club de Ball – amb nombrosa participació als cursos de balls de saló i de salsa, es fan cursos per a les comunitats de propietaris – d’acord amb la FAVM i l’ajuntament -, conferències i actes culturals, etc.

Les Festes del Barri viuen aires de renovació: l’acte més nombrós és la Revetlla de Sant Joan que s’ha traslladat al bell mig de la ronda O’Donnell.

2001

Campanya pel Casal de Barri.

Durant anys Les Esmandies ha estat un equipament municipal dedicat a diverses finalitats i quan l’Institut Municipal de Promoció Econòmica és a punt de traslladar-se al carrer Herrera, el moviment ciutadà - que té memòria històrica – vol que la casa pairal esdevingui Casal de Barri. Un nou model d’equipament de ciutat gestionat per les entitats.

L’Esplai Garbí es trasllada a Les Esmandies i comença una fructífera col·laboració entre l’Associació Cultural “La Mar de Garbí” – que representa l’esplai – i l’Associació de Veïns.

Les activitats participatives que tenen lloc a Les Esmandies han anat augmentant i diversos col·lectius nous ja hi troben aixopluc: la Colla Gegantera d’en Lucius Marcius, el grup de grallers, el taller de joves percussionistes, la Jove Orquestra Iluro, etc.

Però hi ha grups de persones que s’esperen, amb nous projectes sota el braç, perquè necessiten disposar d’espais. Un grup de gent gran vol practicar gimnàstica de manteniment i fins ara no ha estat possible degut a l’ocupació de les sales de la planta baixa per cursos l’IMPEM.

Col·lectius de joves amb afeccions musicals també demanen sales per aprendre a tocar diversos instruments. Hi ha llista d’espera per començar tallers de català oral. Hi ha demanda de cursos de cuina, de diverses modalitats d’art i d’artesania. L’Esplai Garbí proposa crear una ludoteca pública. El juny, tot preparant els actes de celebració del 25è Aniversari del primer salvament de la finca, comença la campanya “Tornem a salvar Les Esmandies. Oficines No, Casal de Barri Sí” . Es redacta un Manifest i es comença a recollir signatures al barri i a tot Mataró.

El Manifest declara que la casa pairal és un patrimoni arquitectònic, cívic, cultural i social de la ciutat que cal preservar, acabar de restaurar i dignificar. També s’hi explica que Les Esmandies va ser ocupada per dependències i oficines municipals, però ara que l’Institut Municipal de Promoció Econòmica és a punt de marxar-ne les entitats ciutadanes que ja hi fan activitats volen assumir el repte de convertir Les Esmandies en un Casal de Barri.

Per això, ens adrecem al Govern Municipal presidit per Manuel Mas i reclamem:

• “Que Les Esmandies deixi de ser un equipament malaguanyat i no segueixi hipotecat per oficines de l’ajuntament.”

• “Que la casa pairal, defensada pel veïnat fa 25 anys, esdevingui un Casal del Barri gestionat per les entitats, un viver d’activitats cíviques, culturals, artístiques, festives i associatives, un punt de trobada de gent de tots els barris i, en definitiva, un equipament que doni resposta a les expectatives generades l’octubre de 1976, quan la lluita democràtica veïnal de finals del franquisme va aconseguir salvar-la.”

El juliol, l’Associació de Veïns i l’Associació “La Mar de Garbí” lliuren al govern municipal les primeres 2430 signatures de suport al Manifest. Mentrestant, un centenar de balcons del barri llueixen pancartes blanques amb el text “Oficines NO, Casal de Barri SÍ”.

Durant aquell estiu la campanya continua i es redacta el projecte de Casal de Barri.

El 8 de setembre té lloc una Assemblea General de Barri. Una vuitantena de participants coneixen el projecte de Casal i unànimement hi donen suport. Les signatures han arribat a 3000.

La Federació d’Associacions de Veïns de Mataró, amb els presidents de les 13 associacions federades, signen una instància a l’Alcalde demanant tot l’edifici de Les Esmandies com a Casal de Barri gestionat per les entitats.

Els dies 19, 20 i 21 d’octubre de 2001 tenen lloc els actes festius del 25è Aniversari del Salvament de Les Esmandies. Destaquen una nova assemblea veïnal, la pintada del mural de la ronda O’Donnell, concerts diversos, una sardinada, un esmorzar, un dinar i un festival amb danses andaluses i catalanes. Tot el programa té un to clarament reivindicatiu del Casal.

A finals d’octubre, el govern municipal es comença a mostrar obert a negociar. En la proposta de preacord que envia, ja està disposat a cedir l’ús de planta baixa. Una nova assemblea de barri celebrada el 27 d’octubre reclama que qualsevol acord ha de deixar clar que, màxim en dos anys, tot l’edifici ha de convertir-se en el desitjat Casal.

Els dies 19, 20 i 21 d’octubre de 2001 tenen lloc els actes festius del 25è Aniversari del Salvament de Les Esmandies. Destaquen una nova assemblea veïnal, la pintada del mural de la ronda O’Donnell, concerts diversos, una sardinada, un esmorzar, un dinar i un festival amb danses andaluses i catalanes. Tot el programa té un to clarament reivindicatiu del Casal.

A finals d’octubre, el govern municipal es comença a mostrar obert a negociar. En la proposta de preacord que envia, ja està disposat a cedir l’ús de planta baixa. Una nova assemblea de barri celebrada el 27 d’octubre reclama que qualsevol acord ha de deixar clar que, màxim en dos anys, tot l’edifici ha de convertir-se en el desitjat Casal.

2002

Tota la planta baixa de Les Esmandies per al Casal de Barri.

El divendres 26 d’abril es projecta el film GABBEH del director iranià Mohsen Makhmalbaf. Aquesta és la pel·lícula triada per encetar la nova activitat de “Cinema Alternatiu” que, a partir d’ara, la Comissió KAE realitzarà cada mes a Les Esmandies, ja que no ha estat possible de trobar la cinta El príncep de Casablanca que s’havia anunciat en el programa de Sant Jordi de la ciutat.

El 12 de setembre, els presidents de l’AV de Peramàs-Esmandies i de l’Associació Cultural La Mar de Garbí signen un Conveni de Cooperació. A mbdues entitats es comprometen a continuar treballant conjuntament per aconseguir l’ús de tota la casa de Les Esmandies com a Casal de Barri, d’acord amb els criteris bàsics que recull el Projecte presentat a l’Ajuntament de Mataró el setembre de 2001.

Els mesos d’octubre i novembre es dediquen a fer una campanya perquè la plaça propera de Can Llinàs es digui d’aquesta manera. Es treballa conjuntament amb un grup de veïnes i veïns i amb l’AV de Mataro Centre. Al final, s’aconsegueix l’objectiu.

Un any i mig després de l’inici de la campanya pel Casal, el dilluns 23 de desembre a les 9 del matí l’AV i l’Associació Garbí signen amb l’ajuntament l’esperat acord pel qual els és cedida oficialment la planta baixa de Les Esmandies. L’Ajuntament de Mataró atorga a les entitats - que ja estan gestionant les activitats culturals, formatives i de lleure - una llicència d’ús per 2 anys, renovable de manera automàtica si tot funciona satisfactòriament per a ambdues parts.

El president de l’AV de Peramàs-Esmandies en aquest periode, Pep Sivilla, va treure importància al llarg temps que ha calgut esperar fins a consensuar l’acord.

“El més important és que, en el primer any de Casal de Barri, ja hem demostrat a la ciutat i als seus governants un dinamisme associatiu que ha fet possible que més de 900 persones gaudissin de les ofertes i serveis que hem posat en marxa: tallers, cursos, xerrades, cinema alternatiu, música, l’esplai, la coral, la colla gegantera, assessoria i atenció a les queixes del veïnat, campanyes reivindicatives i de civisme, etc.”